Γιατί «ΕΠΙΣΚΥΡΟΝ»

episkyron

Προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι εκτός των επιστημών, των τεχνών, του θεάτρου, της δημοκρατίας…, επινόησαν και ένα παιχνίδι που παιζόταν με σφαίρα από δύο αντίπαλες ομάδες με ίσο αριθμό παικτών, και το οποίο ονόμασαν «επίσκυρος».

Στις μέρες μας τα παιχνίδια που παίζονται με σφαίρα είναι δεκάδες. Πετοσφαίριση, καλαθοσφαίριση, χειροσφαίριση, υδατοσφαίριση, ποδόσφαιρο…

Τα λεγόμενα ομαδικά παιχνίδια που παίζονται με περισσότερα του ενός ατόμων και κατέκτησαν την εκτίμηση των νέων παγκοσμίως.

Έγιναν χόμπι, άσκηση, θέαμα, επάγγελμα. Η επιτυχία στο παιχνίδι προκαλεί ενθουσιασμό, παράγει μοναδικά συναισθήματα, επηρεάζει συμπεριφορές, δημιουργεί χαρακτήρες.

Επιτυχία είναι μια σειρά σωστών επιλογών, επειδή όταν λαμβάνουμε μια απόφαση απορρίπτουμε μία άλλη. Ο άνθρωπος όταν σκέφτεται ότι δεν μπορεί να πετύχει τίποτα στη ζωή του, αυτόματα καταδικάζει τον εαυτό του σε ήττα.

Ο αθλητισμός διδάσκει ότι η συμμετοχή, η προσπάθεια, είναι σημαντικά στοιχεία της ζωής. Όχι προσπάθεια με κάθε μέσον, αλλά με σεβασμό στους κανόνες που οι αρχαίοι Έλληνες συμπύκνωσαν στον ορισμό «ευ αγωνίζεσθαι».

Πολιτισμός είναι η καθημερινή τριβή με τον διπλανό μας, τον γείτονά μας, τον συμμαθητή μας, τον συμπολίτη μας, ο τρόπος που επικοινωνούμε, που συζητάμε, που αποδεχόμαστε, που απορρίπτουμε, που χαιρόμαστε, που τραγουδάμε, που χορεύουμε, που γιορτάζουμε την επιτυχία ή θρηνούμε την αποτυχία. Η αποδοχή του νικητή και ο σεβασμός στον ηττημένο προάγει τον αθλητικό πολιτισμό.

Η καλλιέργεια αθλητικού πολιτισμού είναι το ζητούμενο στον αγώνα που ξεκινάει πανελλαδικά το «Επίσκυρον», έχοντας στο πλευρό του ανθρώπους των τεχνών, των γραμμάτων, της εργασίας και του αθλητισμού.

Για να διαβάσετε το νόημα της ύπαρξης του «Επίσκυρον» στην αγγλική γλώσσα πατήστε ΕΔΩ

Για να διαβάσετε το νόημα της ύπαρξης του «Επίσκυρον» στη γαλλική γλώσσα πατήστε ΕΔΩ

Για να διαβάσετε τους σκοπούς της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας πατήστε ΕΔΩ