Η Ειρήνη (Νένα) Βενετσάνου γεννήθηκε στην Αθήνα (15/8/55). Φοίτησε στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα και τη Σύρο. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στην Besançon και τραγούδι στο Παρίσι με την Ίρμα Κολάση.

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα (1978), κυκλοφορούν το 1980 τα «Πρώτα Τραγούδια» και το 1983 το «Κουτί της Πανδώρας», συνθέσεις της που γίνονται σημείο αναφοράς του γυναικείου κινήματος.

Αρχικά συνεργάζεται σε συναυλίες με την Ελένη Καραΐνδρου και τον Χρήστο Λεοντή και σε ηχογραφήσεις για λογαριασμό του Τρίτου Προγράμματος, στη «Λιλιπούπολη» και στα «5 λεπτά της Ποίησης», ενώ παράλληλα περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα με τα Μουσικά Νιάτα.

Ηχογραφεί στο Τρίτο Πρόγραμμα το Ματωμένο Γάμο με τον Μάνο Χατζιδάκι για το Εθνικό Θέατρο, και αυτό γίνεται η αφορμή για μια δεκαπενταετή συνεργασία με το συνθέτη κατά την οποία ηχογραφεί τις «Μπαλλάντες της Οδού Αθηνάς», τη «Μυθολογία», τον «Ματωμένο Γάμο», την «Οδό Ονείρων», κ.α. και τραγουδά σε περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όλο σχεδόν το ρεπερτόριό του.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης ενορχηστρώνει και ηχογραφούν τα «13 Λαϊκά Τραγούδια» του Λόρκα, την «Οδύσσεια» του Καζαντζάκη και τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου. Αρχίζει μια συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη και αργότερα με τη Λαϊκή Ορχήστρα του όπου ηχογραφεί τον «Επιτάφιο», το «Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού», τα «10 Eluards», και ερμηνεύει «Μαουντχάουζεν», «Μικρές Κυκλάδες», «Επιφάνεια», «Τραγούδια του Αγώνα», «Κατάσταση Πολιορκίας» κ.α., υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Ηχογραφεί τους «Αργοναύτες» και τους «Προσανατολισμούς» του Ηλία Ανδριόπουλου, την «Παλατινή Ανθολογία» του Νότη Μαυρουδή, «Τα Κορίτσια της Κυριακής» και τη «Χώρα του Ορφέα» του Μ. Τερζή, το έργο «2.500 Χρόνια Ελληνικής Μουσικής» του Λ. Χαλκιά, που παρουσιάζουν στο ΟΜΜΑ και στο Ηρώδειο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λεντάκη κ.ά.

Από το 1986 μέχρι σήμερα συνεργάζεται  με τον συνθέτη Michel Montanaro στα έργα του «Οδύσσεια 86», «Vent d’Est Mathis» και με μία ομάδα σαράντα κορυφαίων μουσικών της ευρωπαϊκής και της βορειοαφρικανικής παραδοσιακής και τζαζ μουσικής δίνουν συναυλίες σε φεστιβάλ στη Γαλλία.

Έχει ηχογραφήσει και περιοδεύσει για δύο χρόνια (50 συναυλίες) με το έργο «Sappho de Mytilène» με την Αγγελική Ιονάτου.

Ο Καταλανός συνθέτης Lluís Llach την καλεί στη Βαρκελώνη για την ηχογράφηση του έργου του «Un Pont de Mar Blava» και για μια σειρά 40 συναυλιών στην Ισπανία και Γαλλία.

Συνεργάζεται με την Ελληνοολλανδή συνθέτρια Καλλιόπη Τσουπάκη στο «Πρόσωπο της Αγάπης», το οποίο παρουσιάζουν σε Ολλανδία-Βέλγιο και ηχογραφούν στην Ελλάδα με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο στο πιάνο.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνική της Ουγγρικής Ραδιοφωνίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου, τη Ρωσική Λαϊκή Ορχήστρα «Όσιπωφ», την Ορχήστρα «21ος Αιώνας», τους Σολίστες της Μόσχας, την Metropol Orchestra της Ολλανδίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τις Ορχήστρες Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Τέρπανδρος» και «Λύραυλος» κ.ά.

Η Νένα Βενετσάνου με δικό της συγκρότημα εδώ και τριάντα χρόνια περιοδεύει, προβάλλοντας αποκλειστικά το ελληνικό τραγούδι και το Γυναικείο Λόγο σε ολόκληρο τον κόσμο (Ασία, Ευρώπη, Βαλκάνια, Αμερική, Αφρική) σε διεθνή φεστιβάλ, ερμηνεύοντας όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού, από το δημοτικό τραγούδι έως τη σύγχρονη όπερα.

Ως συνθέτης έχει ηχογραφήσει τις «Πόλεις του Νότου», τη «Νέα Γη» και το «Καφέ Γκρέκο»· ένα τρίπτυχο με θέματα το ταξίδι, τη φυγή, τη συνάντηση.

Έχει ηχογραφήσει το «Αγήρων Ήχος Θεάτρου», που περιέχει αποσπάσματα από μουσική της για το θέατρο («Τρωάδες», «Γράμμα στον Ορέστη», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Κλυταιμνήστρα» της Μαργαρίτα. Γιουσενάρ). Επίσης, έχει συνθέσει τη μουσική στο CD «Η Εύα Κοταμανίδου διαβάζει Γιώργο Σαραντάρη» και «Τα Γράμματα σε μια Γυναίκα» με τον Κώστα Καστανά.

Το 2008 δημιούργησε το Σωματείο Γιώργος Σαραντάρης για τη διάδοση του έργου του, διοργανώνοντας φιλολογικές ημερίδες, συναυλίες και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού στις παραστάσεις «Μουσών Δώρα» και «Ηριδανός: συμφωνία για 13 παιδιά», σε περιοδεία στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Έχει μελοποιήσει Γάλλους και Ιταλούς ποιητές στο πρωτότυπο Paul Eluard, Michel Deguy, Alberto Savinio, Michelangelo Buonarroti, Gaspara Stampa, Simone Weil, Hannah Arendt και έχει δώσει διαλέξεις για το έντεχνο ελληνικό τραγούδι στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Έχει τιμηθεί με  το βραβείο της ακαδημίας του δίσκου Σαρλ Κρος (1991), το βραβείο του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης για την προσφορά της στην Ειρήνη και τον Πολιτισμό στον τόπο της (1992) και έχει αναγορευτεί σε Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών από τη Γαλλική Δημοκρατία (2010).

Συνδυάζοντας την κλασική με τη λαϊκή τεχνική στο τραγούδι, έχει δημιουργήσει έναν υποδειγματικό τρόπο ερμηνείας του ελληνικού τραγουδιού, που την κατατάσσει στην πρώτη σειρά των Ελλήνων καλλιτεχνών παγκοσμίως.