Το Νόμπελ Ειρήνης στους γιατρούς της Ειρήνης

Το Νόμπελ Ειρήνης στους γιατρούς της Ειρήνης

Την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στον ιστορικο κινηματογράφο τεχνης STUDIO (19.30) η ελληνική πρόταση για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021, στην κουβανική Δύναμη Εξειδικευμένων Γιατρών σε καταστάσεις καταστροφών και σοβαρών επιδημιών «Χένρι Ριβ». Μια ειρηνευτική ιατρική δύναμη η οποία θέτοντας υπεράνω όλων το διεθνιστικό της καθήκον και την ανθρωπιστική αλληλεγγύη, έσπευσε το 2020

Την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στον ιστορικο κινηματογράφο τεχνης STUDIO (19.30) η ελληνική πρόταση για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021, στην κουβανική Δύναμη Εξειδικευμένων Γιατρών σε καταστάσεις καταστροφών και σοβαρών επιδημιών «Χένρι Ριβ».

Μια ειρηνευτική ιατρική δύναμη η οποία θέτοντας υπεράνω όλων το διεθνιστικό της καθήκον και την ανθρωπιστική αλληλεγγύη, έσπευσε το 2020 να προσφέρει τις γνώσεις και τις υπηρεσίες της σε δεκάδες χώρες του κόσμου που πλήγηκαν βάναυσα από τον κορονοϊό, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ν. Αφρική, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, η Τζαμάικα, το Σουρινάμ, η Γρενάδα, η Ονδούρα, η Ανδόρα…

Η Δύναμη Εξειδικευμένων γιατρών δημιουργήθηκε το 2005 μετά τον θανατηφόρο κυκλώνα «Κατρίνα» που σάρωσε τις ΗΠΑ και φέρει το όνομα του 27χρονου αμερικανού μαχητή Χένρι Ριβ, ο οποίος πολέμησε στο πλευρό των Κουβανών πατριωτών στον πρώτο πόλεμο Ανεξαρτησίας του νησιού (1868-1978). Τη δεκαετία του 2010 οι κουβανοί γιατροί έδωσαν τη μάχη στην Αϊτή ενάντια στη Χολέρα και τον ιό Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Κι όταν ο κορονοϊκός σκορπούσε το φόβο και τον θάνατο ακόμη και σε προηγμένες οικονομικά χώρες, δεν ταμπουρώθηκαν σπίτια τους, αλλά έσπευσαν να βοηθήσουν τους δοκιμαζόμενους λαούς. Το Νόμπελ Ειρήνης είναι το ελάχιστο βραβείο με το οποίο η διεθνή κοινότητα μπορεί να τιμήσει, τις γνώσεις, το θάρρος, τον ενθουσιασμό, τον ανθρωπισμό και κυρίως την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι κουβανοί γιατροί.

Η ελληνική πρόταση προς την Νορβηγική Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ, σε διάστημα πέντε μηνών συγκέντρωσε πάνω από 84.000 υπογραφές ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών, της εργασίας, του αθλητισμού.

Την πρωτοβουλία στήριξαν οργανώσεις αλληλεγγύης και αντίστοιχες κινήσεις σε 30 χώρες και την πρόταση για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στους γιατρούς «Χένρι Ριβ» υπογράφουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ονειρεύονται έναν κόσμο αλληλέγγυο στις δύσκολες στιγμές και κυρίως έναν κόσμο που θα ζει ειρηνικά χωρίς πολέμους.

Με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είχαν τιμηθεί το 1985 η Διεθνής Ένωση Ιατρών για την πρόληψη του πυρηνικού πολέμου και το 1999 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τις υπηρεσίες τους κυρίως στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Την ελληνική πρόταση μεταξύ των άλλων υπογράφουν δεκάδες άνθρωποι του αθλητισμού, όπως η τέταρτη ολυμπιονίκης το 2004 στην πάλη Βούλα Ζυγούρη, οι κορυφαίοι αθλητές στίβου τη δεκαετία του 1960 και βαλκανιονίκες Νίκος Ρεγκούκος και Νίκος Γεωργόπουλος, οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Σάββας Κωφίδης (Ηρακλής, Ολυμπιακός, Αρης), Νίκος Τσιαντάκης (Πανιώνιος, Ολυμπιακός), Χουάν Ραμόν Ρότσα (Παναθηναϊκός), Στέλιος Σεραφείδης (ΑΕΚ), Σάββας Παπάζογλου (Απόλλων Αθηνών, Ολυμπιακός), Νίκος Καραμανλής (Παναχαϊκή), Ηλίας Μάιπας (ΠΑΣ Γιάννινα), Μάκης Ζαχαρόπουλος (Πανιώνιος), Νίκος Μάλλιαρης (Εθνικός Αστέρας, Προοδευτική), Βασίλης Διονυσόπουλος (Προοδευτική), Αντρέας Σταύρου (Δόξα Δράμας), οι προπονητές ποδοσφαίρου Γιάννης Παπαδάτος και Λάζαρος Κυρκασσιάδης, ο πρώην διαιτητής Βαγγέλης Γιαννακουδάκης, ο οδοντίατρος και επίτιμος πρόεδρος βετεράνων ποδοσφαιριστών Πειραιά Νίκος Σιδηρόπουλος, οι αθλητικοί συντάκτες Νάσος Μπράτσος και Γιάννης Γεωργάκης.

3 comments
Manos
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

3 Comments

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos