Καισαριανή: «Ένα κομμάτι ελληνικής γης στην Καταλονία»

Καισαριανή: «Ένα κομμάτι ελληνικής γης στην Καταλονία»

Τιμώντας τα 92 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Αστέρα και τα 120 χρόνια από την ίδρυση της Μπαρτσελόνα, ο σύλλογος βετεράνων ποδοσφαιριστών του συλλόγου της Καισαριανής οργάνωσε μια ιστορική βραδιά. Ο σύλλογος αναζήτησε τις ρίζες που ενώνουν την Ελλάδα με την Καταλονία, τη Φώκαια με την Καισαριανή και τη Βαρκελώνη. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο

Τιμώντας τα 92 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Αστέρα και τα 120 χρόνια από την ίδρυση της Μπαρτσελόνα, ο σύλλογος βετεράνων ποδοσφαιριστών του συλλόγου της Καισαριανής οργάνωσε μια ιστορική βραδιά.

Ο σύλλογος αναζήτησε τις ρίζες που ενώνουν την Ελλάδα με την Καταλονία, τη Φώκαια με την Καισαριανή και τη Βαρκελώνη.

Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Καταλανός ελληνιστής Εουσέμπιο Αγιένσε Πρατ, Ακαδημαϊκός, καθηγητής ελληνικής φιλολογίας, πρόεδρος του Ισπανοελληνικού Μορφωτικού Συνδέσμου, διευθυντής του εκπαιδευτικού τμήματος  του αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης Εμπόριον και ένθερμος οπαδός της Μπαρτσελόνα.

Ο κ. Εουσέμπιο Αγιένσε στην ομιλία του με θέμα «Μπαρτσελόνα – Φώκαια – Εμπόριον – Καισαριανή – 2.500 χρόνια ταξίδια πολιτισμού και φιλίας», αναφέρθηκε στην ίδρυση της πόλης Εμπόριον από τους Φωκαείς πριν από 2.600 χρόνια, απόγονοι των οποίων, πριν από έναν αιώνα, διωγμένοι από τις ρίζες τους στη Μικρά Ασία ίδρυσαν στους πρόποδες του Υμηττού την ιστορική και μαρτυρική πόλη της Καισαριανής.

«Η εκδήλωση είναι σημαντική για ιστορικούς, κοινωνικούς και αθλητικούς λόγους. Χάρη στην Μπαρτσελόνα και τους εκεί φίλους μας, γνωρίσαμε την απέναντι πλευρά και αναδεικνύουμε πλευρές μοναδικές στην ιστορία του ελληνισμού.

Επίσης αναδεικνύουμε και τον ενωτικό ρόλο μεταξύ των λαών που μπορεί να παίξει ο κόσμος του ποδοσφαίρου, όταν αναδεικνύει στοιχεία τα οποία προβάλλουν τον πολιτισμό και σφυρηλατούν τη φιλία μεταξύ των λαών» τόνισε ο Νίκος Μάλλιαρης εκ μέρους των βετεράνων του Εθνικού Αστέρα.

«Αναζητώντας τις ρίζες της Καταλονίας στη Μεσόγειο και ειδικά την Ελλάδα και την Ιταλία, ήρθε σχετικά πρόσφατα στην επιφάνεια μια αρχαία ελληνική αποικία, το Εμπόριον. Γι’ αυτό το κομμάτι της ελληνικής γης στην Καταλονία θα μιλήσω.

Μια αρχαία πόλη κοντά στην Βαρκελώνη και δίπλα στη Λα Σκάλα, η οποία δεν έχει μόνο αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά και λογοτεχνικό, καθώς για την ιστορικότητα και την ομορφιά της πόλης έχουν γραφτεί αξιόλογα λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα» τόνισε σε άπταιστα ελληνικά ο κ. Εουσέμπιο Αγιένσε.

Ο κ. Εουσέμπιο στην ομιλία του, η οποία συνοδευόταν από διαφάνειες, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι Φωκαείς τον 6ο αιώνα π.Χ. άφησαν τα παράλια της Μικράς Ασίας, ιδρύοντας αρχικά τη Μασσαλία στα παράλια της Γαλλίας και στη συνέχεια την πόλη Εμπόριον στα παράλια της Καταλονίας, κοντά στη Βαρκελώνη και δίπλα από τη Λα Σκάλα.

Η πρώτη πόλη που ίδρυσαν οι Φωκαείς βρισκόταν σε ένα μικρό νησάκι, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει, ενώ στη συνέχεια μετακόμισαν στην ενδοχώρα όπου έχτισαν μια νέα πόλη, τη Νεάπολη.

Έξι αιώνες αργότερα, στην περιοχή έφτασαν οι Ρωμαίοι και σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τον Αννίβα δημιούργησαν τη δική τους πόλη, προσφέροντας μεταξύ άλλων στον τοπικό πληθυσμό τη λατινική γλώσσα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα γεωγράφο, φιλόσοφο και ιστορικό Στράβωνα, οι Έλληνες του Εμπορίου λάτρευαν την Εφεσία Αρτέμιδα, προς τιμήν της οποίας είχαν χτίσει ναό που διασώθηκε μέχρι τις μέρες μας.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια ελληνικές επιγραφές, ακροκέραμα, ψηφιδωτά, την αγορά στην οποία γίνονταν οι εμπορικές πράξεις και ένα υπέροχο άγαλμα του Ασκληπιού από λευκό μάρμαρο της Πάρου και της Πεντέλης.

Το άγαλμα πιθανολογείται ότι σμιλεύτηκε σε κάποιο νησί των Κυκλάδων προτού μεταφερθεί στο Εμπόριον και σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Απίστευτης ομορφιάς και σε εξαιρετική κατάσταση είναι επίσης το ψηφιδωτό που βρέθηκε στη ρωμαϊκή πόλη και αναπαριστά τη θυσία της Ιφιγενείας.

Η τοπική κοινωνία εκπροσωπήθηκε στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση από τον δήμαρχο της πόλης Χρήστο Βοσκόπουλο, τους πρώην δημάρχους Ηλία Σταμέλο, Γιώργο Κατημερτζή, τον αντιδήμαρχο Γιάννη Τσιροζίδη, τους δημοτικούς συμβούλους Αγγ. Γαβρίλη, Ηλία Μολυνδρή, Άννα Παραγιού, Κώστα Αναγνωστάκη, Μανώλη Κιτσέλη, Μπετίνα Γραφίδου, Δ, Αντωνόπουλο.

Δεν θα μπορούσαν να λείψουν βετεράνοι ποδοσφαιριστές του Αστέρα, όπως ο Ιωαννίδης, ο Μάλλιαρης, ο Ορφανίδης, ο Καλλίας, οι Α. και Χρ. Λυκούδης, ο Γεωργαράς, ο Μαστρογιάννης και ο Προκοπίου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και απαγγελία εξαίρετων ποιημάτων Ισπανών λογοτεχνών με αντικείμενο το Εμπόριον, από την ποιήτρια Βάσω Κοσμίδου και τη Νένα Βενετσάνου.

Ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, προς τιμήν του Εουσέμπιο Αγιένσε Πρατ, απήγγειλε μοναδικά το ποίημα του Καβάφη «Ιθάκη», ενώ η Νένα Βενετσάνου τραγούδησε στα Καταλανικά το τραγούδι του Χρήστου Λεοντή «Ξενιτεμένο μου πουλί».

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση Νίκου Καββαδία από το έργο «Σταυρός του Νότου» με τη μοναδική φωνή του Γιάννη Κούτρα, τον οποίο συνόδευσε στο πιάνο ο Γιώργος Γουρζουλίδης.

Πέτρος Ζουμπουλάκης και Γιάννης Κούτρας διά μικροφώνου

3 comments

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

3 Comments

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos