Ποδοσφαιροκουβέντα γραμμένη σε πεντάγραμμο

Ποδοσφαιροκουβέντα γραμμένη σε πεντάγραμμο

Του Νίκου Μάλλιαρη Όταν ο Χοσέ Καρέρας «συνάντησε» τον Μίκη Θεοδωράκη   Την Κυριακή το βράδυ οι φίλοι της μουσικής, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ τον Χοσέ Καρέρας. Ο σπουδαίος Καταλανός τενόρος έγινε παγκοσμίως γνωστός για τις ερμηνείες του στις όπερες του Βέρντι και του Πουτσίνι, κι η φήμη

Του Νίκου Μάλλιαρη
Όταν ο Χοσέ Καρέρας «συνάντησε» τον Μίκη Θεοδωράκη

 

Την Κυριακή το βράδυ οι φίλοι της μουσικής, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ τον Χοσέ Καρέρας.

Ο σπουδαίος Καταλανός τενόρος έγινε παγκοσμίως γνωστός για τις ερμηνείες του στις όπερες του Βέρντι και του Πουτσίνι, κι η φήμη του απογειώθηκε όταν με τον Λουτσιάνο Παβαρότι και τον Πλάθιντο Ντομίγκο δημιούργησαν το ανεπανάληπτο τρίο που μάγεψε κατά την τελετή λήξης των ποδοσφαιρικών Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990 και της Ιαπωνίας – Κορέας το 2002, αλλά και κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992.

Ο Χοσέ Καρέρας λατρεύει το ποδόσφαιρο. Όταν βρίσκεται στη Βαρκελώνη, δεν χάνει αγώνα της Μπαρτσελόνα. Με το κασκόλ στο λαιμό, έπαιρνε τη θέση του στην εξέδρα και μαγεύονταν από τους συνδυασμούς των Ινιέστα-Τσάβι, τις αέρινες ντρίμπλες του Λιονέλ Μέσι και τα ανεπανάληπτης ομορφιάς σλάλομ του Ροναλντίνιο για τον οποίο έλεγε ότι «είναι αδύνατον να μην ακούει μουσική, καθώς την ώρα που παίζει μπάλα χορεύει».

Τον Χοσέ Καρέρας τον απόλαυσα το 2005 στο Ηρώδειο και τον γνώρισα εμμέσως το 2009, όταν βρέθηκα στο «Καμπ Νου» για έναν αγώνα της Μπαρτσελόνα. Ήταν, όπως κι εγώ, ένα από τα περίπου 150.000 μέλη της καταλανικής ομάδας.

Ο παγκοσμίου φήμης τενόρος με την ευγενική φυσιογνωμία, να πηγαίνει στο γήπεδο με το κασκόλ, να χειροκροτεί τους αγαπημένους του άσους, να πληρώνει συνδρομή και να ψηφίζει για την ανάδειξη του προέδρου της, ήταν για τα στάνταρ του ελληνικού ποδοσφαίρου, κάτι το αδιανόητο.

Όταν πρωτοείδα τον Χοσέ Καρέρας στο «Καμπ Νου» αναπόφευκτα τον φαντάστηκα στην εξέδρα ενός ελληνικού γηπέδου, με τα καπνογόνα, τις αποδοκιμασίες, τις ύβρεις… Με έλουσε κρύος ιδρώτας. Αμέσως έφερα στο μυαλό τον κορυφαίο Έλληνα μουσικό και επίσης ένθερμο φίλο του ποδοσφαίρου Μίκη Θεοδωράκη.

Και τι δεν θα μπορούσαν να συζητήσουν για τους αγαπημένους τους ποδοσφαιριστές. Εκείνους που τους παρομοιάζουν με χορευτές, ζωγράφους, πρώτα βιολιά, ποιητές. Πόσες στιγμές δεν θα θυμούνταν με πρωταγωνιστές τον Ζιοβάνι και τον Ριβάλντο, δυο Βραζιλιάνους που μάγεψαν με την τεχνική τους την Καταλονία και την Ελλάδα.

 

Ποδοσφαιροκουβέντα γραμμένη στο πεντάγραμμο

Με αυτές τις σκέψεις επέστρεψα από τη Βαρκελώνη και τις μετέφερα στον Μίκη. Ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης, ο οποίος είχε συνθέσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το «Canto Olympico», άκουσε όσα του διηγήθηκα.

Ως λάτρης του ωραίου ποδοσφαίρου, με ενθουσιασμό έβαλε την υπογραφή του κάτω από μια ολόθερμη αφιέρωση σε τέσσερα CD με το «Canto General» στα ισπανικά και μου ανέθεσε την υποχρέωση, στην επόμενη επίσκεψή μου στη Βαρκελώνη να τα παραδώσω στον Χοσέ Καρέρας, τον Πεπ Γκουαρδιόλα, τον Λιονέλ Μέσι και τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα.

Η χαρά που παρέλαβα τα CD και η θέρμη με την οποία τα παρέδωσα στον φίλο μου Πεπ, τον Λιονέλ Μέσι και τη σύμβουλο της ομάδας Πιλάρ Γκινοβάρτ ι Μαζίπ, δύσκολα περιγράφονται.

Την επομένη ξεκίνησα με προορισμό τα γραφεία του κοινωφελούς ιδρύματος για μικρά παιδιά, το οποίο έχει δημιουργήσει ο Καρέρας στη Βαρκελώνη, με συμπαραστάτες τους κορυφαίους Ισπανούς τερματοφύλακες Ίκερ Κασίγιας και Βίκτορ Βαλντές.

Η ιδέα ότι θα συναντούσα τον κορυφαίο τενόρο και θα του έδινα το δώρο του Μίκη, έκανε την καρδιά μου να χτυπά ασυνήθιστα δυνατά. Δυστυχώς για μένα, το παρέλαβε η γραμματέας του κ. Βιρτζίνια Ενσέσα, η οποία ευγενέστατα μου εξήγησε ότι ο Χοσέ Καρέρας για λόγους υγείας δεν θα περνούσε εκείνη την ημέρα από το γραφείο.

Η Πιλάρ Γκινοβάρτ ι Μαζίπ, το βράδυ κατά τη διάρκεια του αποχαιρετιστήριου δείπνου που μας παρέθεσε, εκτός από τους ύμνους για την Ελλάδα και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, μου παρέδωσε έναν πίνακα-δώρο της Μπαρτσελόνα στον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Η έκπληξή μου ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 18 Ιουνίου 2012, όταν έχοντας επιστρέψει στην Αθήνα, παρέλαβα ταχυδρομικώς ένα πακέτο και μία επιστολή από τον Χοσέ Καρέρας που με ευχαριστούσε και μου ζητούσε να παραδώσω στον μεγάλο «Μαέστρο» Μίκη Θεοδωράκη δύο CD σε δικές του εκτελέσεις της «Karmen» και της «Tosca» με ιδιόχειρη αφιέρωση και ευχές.

Η χαρά με την οποία υποδέχτηκε ο Μίκης τον πίνακα της Μπαρτσελόνα και τα CD του Χοσέ Καρέρας, δεν περιγράφεται. Σε ευχαριστώ Χοσέ Καρέρας. Σε λατρεύω Μίκη.

 

Δείτε:

α) το δώρο της Μπαρτσελόνα στον Μίκη Θεοδωράκη
β & γ) τα CD της «Karmen» και της «Tosca»
δ) η επιστολή του Χοσέ Καρέρας στον Νίκο Μάλλιαρη

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: Έθνος

3 comments

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

3 Comments

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos