Ποδόσφαιρο και ποίηση το βράδυ στην Καισαριανή

Ποδόσφαιρο και ποίηση το βράδυ στην Καισαριανή

Η αποψινή βραδιά φέρει τον τίτλο «Ένας Ισπανός ελληνιστής ποιητής στην ποδοσφαιρομάνα Καισαριανή» και θα είναι αφιερωμένη στον βραβευμένο Αλμπέρτ Γκαρθία Ερνάντεθ, που ήρθε στη χώρα μας ειδικά γι’ αυτή την εκδήλωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Ωστόσο, δεν είναι ούτε σύνηθες ούτε αναμενόμενο να συμβαίνει όχι μόνο από μια ομάδα παλαίμαχων ποδοσφαιριστών,

Η αποψινή βραδιά φέρει τον τίτλο «Ένας Ισπανός ελληνιστής ποιητής στην ποδοσφαιρομάνα Καισαριανή» και θα είναι αφιερωμένη στον βραβευμένο Αλμπέρτ Γκαρθία Ερνάντεθ, που ήρθε στη χώρα μας ειδικά γι’ αυτή την εκδήλωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Ωστόσο, δεν είναι ούτε σύνηθες ούτε αναμενόμενο να συμβαίνει όχι μόνο από μια ομάδα παλαίμαχων ποδοσφαιριστών, αλλά από τον οποιονδήποτε. Πόσο μάλλον από μια ομάδα παλαίμαχων ποδοσφαιριστών! Συγκεκριμένα, οι «Παλαίμαχοι Εθνικού Αστέρα» διοργανώνουν εκδήλωση για τα 92 χρόνια του Εθνικού Αστέρα, όπου το ποδόσφαιρο θα συνδυαστεί με την ποίηση!

Ο Αλμπέρτ Γκαρθία Ερνάντεθ γεννήθηκε στη Βαλένθια το 1949, είναι βραβευμένος ποιητής, ψυχαναλυτής, ελληνιστής και γνωστός στιχουργός. Συνεργάστηκε από το 1987 έως και σήμερα με τη γνωστή τραγουδίστρια Μαρία ντελ Μαρ Μπονέτ.

Το 1992, μετέφερε στα καταλανικά είκοσι τέσσερα ποιήματα Ελλήνων ποιητών μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη που ερμηνεύτηκαν από τη Μαρία ντελ Μαρ Μπονέτ. Τα ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σε πολλές ανθολογίες στη χώρα του και μεταφράστηκαν στα ισπανικά, στα γαλλικά, στα σλοβάκικα, στα ελληνικά και στα βασκικά.

Είναι μέλος της Εταιρείας των Καταλανών Συγγραφέων, αλλά και μέλος του Κύκλου των Ισπανών Συγγραφέων και των φίλων της Μπαρτσελόνα, που μέσα από διάφορες εκδηλώσεις προσπαθούν να φέρουν πιο κοντά το ποδόσφαιρο με τη λογοτεχνία.

Από την άλλη, ο Εθνικός Αστέρας Καισαριανής ιδρύθηκε το 1927, έχει ως χρώματα το κόκκινο και το λευκό και έμβλημά του το αστέρι. Εδρα του αποτελεί το Δημοτικό Γήπεδο Καισαριανής «Μιχάλης Κρητικόπουλος», ενώ παλαιότερα έδρευε επίσης στο γήπεδο Νήαρ Ηστ Καισαριανής.

Η ομάδα συνέχισε να υπάρχει και επί Κατοχής, με σπουδαίους παίκτες αλλά και προπονητές όλα αυτά τα 92 χρόνια της ιστορίας της. Μεταξύ αυτών είναι και ο Νίκος Μάλλιαρης, που έπαιζε στον Εθνικό Αστέρα τη δεκαετία του ’70 (1973-1977) και πλέον είναι από τους εμπνευστές και διοργανωτές αυτών των εκδηλώσεων.

Το να συνδυάσει κανείς την ποίηση με το ποδόσφαιρο, ειδικά ανάμεσα σε δύο χώρες όπως η Ελλάδα (και ειδικά ο Δήμος της Καισαριανής) και η Ισπανία (με τον Αλμπέρτ Γκαρθία που συνδέεται με την Μπαρτσελόνα), είναι μια πρόκληση. Ο ίδιος ο Ισπανός ποιητής απαντά σε αυτό, μιλώντας στην «Εφ.Συν.»:

«Η ποίηση μας καλεί στον στοχασμό, στο να δούμε τα πράγματα και τον κόσμο με ηρεμία, στο να παρατηρήσουμε τη σημασία των μικρών λεπτομερειών. Είναι εξαιρετικός δίαυλος επικοινωνίας, ανάμεσα σε όλα -και σε λαούς. Είναι το αντίθετο της βιασύνης και της αμεσότητας στις οποίες μας υποχρεώνει ο καπιταλισμός.

Και γι’ αυτό συνδέεται με τις πλέον υψηλές αξίες, όπως αυτή του αθλητικού ιδεώδους, ειδικά όταν αφορά ομάδες που συνδέονται και με συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση και κοινωνικά προτάγματα (π.χ. Εθνικός Αστέρας Καισαριανής – Μπαρτσελόνα).

Η ποίηση ταυτόχρονα είναι το αντίθετο της λησμονιάς», εξηγεί. «Αν έχει απαγορευτεί, μεταβιβάζεται, διαδίδεται οπτικά. Μπορούμε να πούμε ότι είναι αθάνατη. Επίσης, αντιστέκεται στην καταπίεση. Ξέρει να πει τα πράγματα με έναν τρόπο που η λογοκρισία δεν τον καταλαβαίνει. Η λογοκρισία, αν πάρουμε το παράδειγμα της ισπανικής, συνήθως είναι αναλφάβητη, απαγορεύει μερικές φορές κάποια πράγματα με τον πιο ηλίθιο τρόπο».

Απαγγέλλει η ηθοποιός Ουρανία Μπασλή. Ποιήματά τους θα διαβάσουν οι Γ. Μαρκόπουλος, Σ. Παστάκας, Σ. Καραγιάννης και Β. Κοσμίδου. Θα ακουστούν ζωντανά τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστου Λεοντή, Σταύρου Ξαρχάκου και Μάνου Χατζιδάκι (Ιωάννα Φόρτη – τραγούδι, Γ. Γουρζουλίδης – πιάνο, Α. Παπαγγελής – κιθάρα) και θα εκτεθούν πίνακες με θέμα το ποδόσφαιρο των Π. Ζουμπουλάκη, Β. Διονυσόπουλου, Ν. Οικονομίδη, Ι. Παπανελόπουλου.

Στη βραδιά, πέρα από τον Αλμπερτ Γκαρθία Ερνάντεθ, θα παραστεί και ένας ακόμη Ισπανός ελληνιστής συγγραφέας, ο Μπαρτολομέου Λίνας Φέρα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Καισαριανής και του Ινστιτούτου Θερβάντες. Συνδιοργανωτές: Σύλλογος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Εθνικού Αστέρα, ΕΡΑΤΩ (ARS POETICA), Διεθνής Επιθεώρηση Ποίησης, Πανελλαδική Πρωτοβουλία Φιλάθλων.

Αντί επιλόγου, ο Πεπ Γκουαρδιόλα την ώρα που απαγγέλλει ποιήματα

 

ΠΗΓΕΣ: efsyn.gr, sport-retro.gr, sport-fm.gratexnos.gr

3 comments

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

3 Comments

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos