Εθελοντές για χειροκρότημα

Εθελοντές για χειροκρότημα

…και με 4 πυροσβεστικά οχήματα Του Γιάννη Γεωργάκη   Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η τελετή παραλαβής δύο νέων πυροσβεστικών οχημάτων, από το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Νέου Βουτζά. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους δεκάδες πολίτες από το μαρτυρικό Μάτι, τον Νέο Βουτζά και τη Νέα Μάκρη, μεταξύ των οποίων ο βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής και

…και με 4 πυροσβεστικά οχήματα

Του Γιάννη Γεωργάκη

 

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η τελετή παραλαβής δύο νέων πυροσβεστικών οχημάτων, από το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Νέου Βουτζά. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους δεκάδες πολίτες από το μαρτυρικό Μάτι, τον Νέο Βουτζά και τη Νέα Μάκρη, μεταξύ των οποίων ο βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής και υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα κ. Σπύρος Λιβαθινός.

Τα οχήματα ήταν προσφορά του συλλόγου εθελοντών πυροσβεστών Αυστρίας και Γερμανίας με την επωνυμία SAFeRS. Πέντε μέλη του εν λόγω συλλόγου και συγκεκριμένα οι κ.κ. Daniel Keifenheim, David Zenz, Reiner Pylen, Björn Carsten Gentzsch και Nikolaos Michos, μετέφεραν τα δύο πυροσβεστικά οχήματα μέσω Ιταλίας στον Νέο Βουτζά.

Το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών, διά του συνιδρυτή και Υποδιοικητή του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, ευχαρίστησε και βράβευσε τους εθελοντές για την προσφορά τους, όπως επίσης τους εκπροσώπους της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. Wiebke Brahe και της Αυστριακής Πρεσβείας κ. Richard Dullnigg, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και συνεχάρησαν τους εθελοντές των δύο σωμάτων για την πρωτοβουλία τους.

Ο σταθμός του Πυροσβεστικού Σώματος Εθελοντών Νέου Βουτζά, έχει πλέον στη διάθεσή του τέσσερα υπερσύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα, πανέτοιμα ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια στην Ανατολική Αττική και κυρίως να συνδράμουν στην αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος στο πολύπαθο Μάτι και τον Νέο Βουτζά που θρηνούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές και χιλιάδες καμένα δένδρα. Κατά μία άποψη, τον στόλο τους θα ζήλευαν ουκ ολίγοι επίσημοι κρατικοί πυροσβεστικοί σταθμοί.

Ο Υποδιοικητής του Σώματος Εθελοντών κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, χαιρετίζοντας τους εθελοντές από την Αυστρία και τη Γερμανία αλλά και τους πολίτες που παρά τη βροχή έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση παραλαβής των δύο νέων πυροσβεστικών οχημάτων, τόνισε: «Κυρίες και κύριοι. Φίλοι και συνοδοιπόροι στον αγώνα για τον εθελοντισμό, την προσφορά στην κοινωνία και τον άνθρωπο. Αγαπητοί καλεσμένοι από την Αυστρία και τη Γερμανία.

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στη γη του φιλόξενου Δία, στον ιστορικό δήμο του Μαραθώνα, στην περιοχή απ’ όπου πριν κάποιους μήνες πέρασε, δυστυχώς, η λαίλαπα της φωτιάς, αφήνοντας πίσω της δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες ρημαγμένα σπίτια και χιλιάδες καμένα δέντρα. Στην έδρα των Εθελοντών Πυροσβεστών της περιοχής, υποδεχόμαστε σήμερα τους φίλους εθελοντές από την Αυστρία και τη Γερμανία.

Ο λόγος για τον οποίο βρίσκονται σήμερα κοντά μας, είναι για να μας παραδώσουν δύο υπερσύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα. Μια εθελοντική και ευγενική προσφορά, η οποία έγινε δυνατή χάρη στις ακάματες προσπάθειες φίλων, εθελοντών και εταιριών από τις δύο χώρες, για τους οποίους η αγάπη και η βοήθεια στον συνάνθρωπο, δεν κοιτάει συμφέροντα, ούτε περιορίζεται εντός συνόρων, επειδή γι’ αυτούς είναι τρόπος ζωής, είναι πολιτισμός.

Παράλληλα ευχαριστούμε τους εκπροσώπους της γερμανικής και αυστριακής πρεσβείας, οι οποίοι τιμούν με την παρουσία τους τη σημερινή εκδήλωση παραλαβής της προσφοράς των συμπατριωτών τους, προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της αγαπημένης μας περιοχής.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι από το 2007 που λειτουργεί ο πυροσβεστικός μας σταθμός, οι φίλοι εθελοντές από τη Γερμανία και την Αυστρία ήταν πάντοτε στο πλευρό μας, έτοιμοι να προσφέρουν όποτε τους το ζητήσαμε, εκπαίδευση, τεχνογνωσία και κυρίως υλικά μέσα για την υλοποίηση του σκοπού μας, που δεν είναι άλλος, παρά μόνο η αγάπη για τη φύση, το περιβάλλον, τον άνθρωπο.

Επίσης να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που παραβρίσκεστε στη σημερινή εκδήλωση, τους εκπροσώπους του δήμου, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, της εκκλησίας, και να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι και τις δυνάμεις μας, ώστε η περιοχή να μην ξαναζήσει στιγμές απελπισίας όπως τον Ιούλιο του 2018.

Ήμασταν 2-3 ονειροπόλοι το 2007, όταν μετά την πρώτη πυρκαγιά, ξεκινήσαμε με ίδια μέσα και κατάθεση ψυχής, την προσπάθεια να βοηθήσουμε στη διάσωση του φυσικού κάλλους της περιοχής και ταυτόχρονα να διαδώσουμε την ιδέα του εθελοντισμού. Χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την επίσημη Πολιτεία, απευθυνθήκαμε στους κατοίκους της περιοχής, αρκετοί από τους οποίους αντιλήφθηκαν το πνεύμα και την ουσία του σκοπού μας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τις δικές μας.

Στη φονική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου, η ομάδα εθελοντών του σταθμού μας, με τα ελάχιστα μέσα που διέθετε, ρίχτηκε από την πρώτη στιγμή στη μάχη με τη φωτιά. Κανένας δεν έθεσε ως προτεραιότητα τη διάσωση της δικής του περιουσίας. Οργανωμένα έσπευσαν να βοηθήσουν εκεί που χρειάζονταν και τους ανθρώπους που είχαν πραγματική ανάγκη.

Η νέα προσφορά των φίλων εθελοντών από την Αυστρία και την Γερμανία, μας γεμίζει δύναμη και ελπίδα. Παράλληλα μεγαλώνει τις ευθύνες όλων μας για τη διάσωση της περιοχής και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Οι ευχαριστίες προς τους φίλους εθελοντές αλλά και σε όσους ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, είναι δεδομένες και από καρδιάς.

Η υπόσχεση που τους δίνουμε είναι ότι θα τιμήσουμε την προσφορά τους, θα συντηρούμε, θα προσέχουμε τα πυροσβεστικά οχήματα και θα τα έχουμε πάντοτε έτοιμα στη μάχη για τη βοήθεια των συνανθρώπων μας και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να μοιραστούν μαζί μας την ευθύνη, ώστε το Μάτι, ο Νέος Βουτσάς, η Ραφήνα, η Νέα Μάκρη, ο Μαραθώνας, να μην ξαναγίνουν «κόλαση του Δάντη».

Ο σταθμός πυροσβεστών λειτουργεί με βάση τις αρχές του εθελοντισμού και μόνο. Δεν δεχόμαστε χρήματα, παρά μόνο προσφορές σε είδος. Ο ετήσιος ισολογισμός μας είναι μηδενικός. Μηδέν έσοδα, μηδέν έξοδα. Κι όταν ο δήμος της περιοχής δυσκολεύεται ή δεν θέλει να προσφέρει μερικά γαλόνια βενζίνη ή τα έξοδα συντήρησης των μηχανημάτων, το κόστος αναγκαστικά πέφτει στις πλάτες μας.

Ζητούμε την ενεργή συμπαράσταση όλων. Της πολιτείας, του δήμου, του πυροσβεστικού σώματος, των πολιτών, της εκκλησίας.

Οι φίλοι μας εθελοντές από την Αυστρία και τη Γερμανία μας έδειξαν το δρόμο. Συγκέντρωσαν χρήματα, αγόρασαν πυροσβεστικά οχήματα και βγήκαν από τα σύνορά τους προσφέροντας ανθρωπιά στο βασανισμένο λαό της περιοχής, ευαισθητοποιημένοι από τις τραγικές εικόνες που είδαν στην τηλεόραση.

Ως ένδειξη σεβασμού απέναντί τους:

Ας βγούμε από τα σπίτια μας.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Ας προσφέρουμε ελάχιστο από τον ελεύθερο χρόνο μας για τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Ας μάθουμε να βοηθάει ο ένας τον άλλον στα εύκολα και στα δύσκολα.

Και να θυμάστε πάντοτε.

Εθελοντισμός σημαίνει ευθύνη.

Ο εθελοντισμός είναι πολιτισμός».

1 comment

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos