Η ΑΕΚ στο Πατριαρχείο (pics)

Η ΑΕΚ στο Πατριαρχείο (pics)

Άρρηκτα συνδεδεμένη με το Πατριαρχείο είναι η ΑΕΚ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ιδρυτών και των πρώτων ποδοσφαιριστών της καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Στην αιωνόβια περίπου ιστορία της, η ομάδα επισκέφθηκε ουκ ολίγες φορές το Φανάρι, με πιο ξεχωριστή ημερομηνία την 11η Οκτωβρίου 2004. Τότε, η ΑΕΚ έκλεινε 80 χρόνια ύπαρξης και υπό την προεδρία

Άρρηκτα συνδεδεμένη με το Πατριαρχείο είναι η ΑΕΚ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ιδρυτών και των πρώτων ποδοσφαιριστών της καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη.

Στην αιωνόβια περίπου ιστορία της, η ομάδα επισκέφθηκε ουκ ολίγες φορές το Φανάρι, με πιο ξεχωριστή ημερομηνία την 11η Οκτωβρίου 2004.

Τότε, η ΑΕΚ έκλεινε 80 χρόνια ύπαρξης και υπό την προεδρία του Ντέμη Νικολαΐδη πάρθηκε η απόφαση να γίνει το σχετικό ταξίδι, όπου εκτός του Πατριαρχείου, οι «κιτρινόμαυροι» προσκύνησαν στην Αγιά Σοφιά και έδωσαν φιλικό ματς με τη Γαλατάσαραϊ.

Η ιδέα είχε πέσει στο τραπέζι τον προηγούμενο χρόνο από τον Πέτρο Στάθη, ο οποίος μάλιστα είχε λάβει και πάπυρο από τον Βαρθολομαίο.

«Κύριε Νικολαΐδη, ιδιαιτέρως συγχαίρομε διά την ωραία σκέψιν σας να εορτάστε την 80ετηρίδα της ΑΕΚ πραγματοποιούντες φιλική συνάντησιν μετά της διακεκριμένης ομάδος της Πόλεώς μας, Γαλατάσαραϊ», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υποδεχόμενος στο Φανάρι το διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΚ.

Για την ιστορία της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, ο Βαρθολομαίος τόνισε: «Ογδόντα έτη οπίσω, ευρίσκομεν εις την Πόλην μας μία ακμάζουσα ακόμη Ομογένειαν, ακμάζουσα τόσον εις αριθμούς, όσο και εις παντοειδή επιτεύγματα. Η Ρωμιοσύνη της Πόλεως ήτο πρωτοπόρος παντού».

Αναφερόμενος στην ιστορία της ΑΕΚ, επεσήμανε: «Εν εκ των λαμπρών Σωματείων της Πόλεώς μας. Ελπίζομεν ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα που κατά καιρούς αναφύονται, ως τα επί του παρόντος οικονομικά, θα υπερπηδώνται. Πάντοτε θα ευρίσκωνται άνθρωποι, οι οποίοι πέραν από το ποδόσφαιρον καθ αυτό θα διακρίνουν ότι η ΑΕΚ είναι κυρίως ιδέα. Και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν».

 

Τιμή στον Δημήτρη Μελισσανίδη

Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα και συγκεκριμένα στις 6 Ιανουαρίου 2014, ο ιδιοκτήτης της ομάδας Δημήτρης Μελισσανίδης τιμήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη με το οφφίκιο του Άρχοντα Κουροπαλάτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Η χειροθεσία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και τον Μεγάλο Αγιασμό στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Ο Βαρθολομαίος ανέφερε στην ομιλία του ότι ο νέος Άρχων τιμήθηκε για την ειλικρινή αφοσίωσή του στη Μητέρα Εκκλησία, την προθυμία του στη διακονία, την προσφορά του στα ευγενή τέκνα του μαρτυρικού Πόντου, καθώς και για τις ευρύτερες κοινωφελείς πρωτοβουλίες του.

Ήταν η πρώτη φορά μετά το 1453 που απονεμήθηκε το οφφίκιο του Άρχοντος Κουραπαλάτου, το οποίο ως τιμητική διάκριση στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνδεόταν με σημαντικές ευθύνες στο Παλάτι και με τη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων του δημοσίου βίου.

Μία διάκριση που μέχρι τον 11ο αιώνα γνώρισαν ελάχιστα άτομα, όπως οι στρατηγοί Λέων Φωκάς, αδελφός του Νικηφόρου, ο Πέτρος, αδελφός του αυτοκράτορα Μαυρίκιου και ο Ιουστίνος Β’, ανηψιός του αυτοκράτορα Ιουστινιανού.

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ομάδας Σταύρος Αδαμίδης είχε επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη στις 8 Αυγούστου 2011.

6 comments
Manos
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

6 Comments

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos