Ποδόσφαιρο και λόγια μουσική

Ποδόσφαιρο και λόγια μουσική

Δεν είναι πολλοί οι συνθέτες της λόγιας μουσικής που έχουν εμπνευστεί από το ποδόσφαιρο. Άλλωστε, το άθλημα έκανε δυναμικά την εμφάνισή του τον 20ο αιώνα και ήταν άγνωστο ή σχεδόν άγνωστο στους προγενέστερους… Δεν είναι πολλοί οι συνθέτες της λόγιας μουσικής που έχουν εμπνευστεί από το ποδόσφαιρο. Άλλωστε, το άθλημα έκανε δυναμικά την εμφάνισή του

Δεν είναι πολλοί οι συνθέτες της λόγιας μουσικής που έχουν εμπνευστεί από το ποδόσφαιρο. Άλλωστε, το άθλημα έκανε δυναμικά την εμφάνισή του τον 20ο αιώνα και ήταν άγνωστο ή σχεδόν άγνωστο στους προγενέστερους…

Δεν είναι πολλοί οι συνθέτες της λόγιας μουσικής που έχουν εμπνευστεί από το ποδόσφαιρο. Άλλωστε, το άθλημα έκανε δυναμικά την εμφάνισή του τον 20ο αιώνα και ήταν άγνωστο ή σχεδόν άγνωστο στους προγενέστερους συνθέτες.

Οι τρεις πιο ποδοσφαιρόφιλοι συνθέτες πρέπει να είναι ο ρώσος Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975) και οι βρετανοί Έντουαρντ Έλγκαρ (1857-1934) και Μάικλ Νάιμαν (γεν. 1944).

Ο Σοστακόβιτς ήταν οπαδός της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και δεν έχανε αγώνα της. «Το Ποδόσφαιρο είναι το μπαλέτο των μαζών» είπε κάποτε. Μάλιστα, έγραψε και ένα έργο με ποδοσφαιρικό θέμα. Πρόκειται για το μπαλέτο Η Χρυσή Εποχή (1930) για τις περιπέτειες μιας σοβιετικής ποδοσφαιρικής ομάδας στη Δύση.

Ο Έντουαρντ Έλγκαρ ήταν οπαδός της Γουλβερχάμπτον, γνωστότερης ως Γουλβς στους έλληνες φιλάθλους. Συχνά παρακολουθούσε τους αγώνες της και ζητωκραύγαζε το ταλέντο του Μπιλ Μάλπας, του μεγάλου αστέρα της ομάδας. Το 1898 διάβασε σε μία εφημερίδα ότι ο «Μάλπας χτύπησε την μπάλα για γκολ» («Malpass banged the leather for a goal») και περιέλαβε την αράδα στην καντάτα Caractacus (Καράτακος), που αναφέρεται στον βρετανό πολέμαρχο που αντιστάθηκε στους Ρωμαίους. Σήμερα, στο γήπεδο της Γουλβς Μολινό υπάρχει αναμνηστική πλακέτα για τον διάσημο οπαδό της.

Ο μινιμαλιστής συνθέτης Μάικλ Νάιμαν είναι οπαδός της λονδρέζικης Κουίν Παρκ Ρέιντζερς, που αγωνίζεται στη Β’ Κατηγορία Αγγλίας. To 1992, όταν η ομάδα ανέβηκε στα μεγάλα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ, ο Νάιμαν της αφιέρωσε το έργο του The Final score, ενώ το 1996 παρουσίασε μια άλλη σύνθεσή του με ποδοσφαιρικό θέμα, το After Extra Time.

Άλλοι συνθέτες που εμπνεύστηκαν από το ποδόσφαιρο:

-Ο τσέχος Μπόχουσλαβ Μαρτινού (1890-1959): Ημίχρονο, ρόντο για μεγάλη ορχήστρα (1924).

-Ο βραζιλιάνος Εϊτόρ Βίλα Λόμπος (1887-1959): Ποδόσφαιρο, για πιάνο από τις σουίτες για πιάνο Η οικογένεια του μωρού (1926). Το έργο θεωρείται απωλεσθέν.

-Ο άγγλος Ντέβιντ Γκολάιτλι (γεν. 1979): Συμφωνία αρ. 1, αφιερωμένη στην ποδοσφαιρική ομάδα της Μίντλεσμπρο.

-Ο σκωτσέζος Τζέιμς Μακ Μίλαν (γεν. 1959): The Berserking, Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα (1990). Ο συνθέτης το έγραψε μετά τον αγώνα Σέλτικ – Παρτιζάν Βελιγραδίου 5-4 για το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1989, όταν

-οι καθολικοί της Γλασκόβης, παρά το παθιασμένο και φρενιτιώδες παιγνίδι τους, δεν κατόρθωσαν να καλύψουν το εις βάρος τους 2-1 του πρώτου αγώνα και αποκλείσθηκαν.

-Ο βραζιλιάνος Ζιλμπέρτο Μέντες (γεν. 1922): Santos Futebol Music, σύνθεση της δεκαετίας του ’60 αφιερωμένη στην ποδοσφαιρική ομάδα της Σάντος, που κυριαρχούσε την εποχή εκείνη με επικεφαλής τον Πελέ.

-Ο άγγλος Ρότζερ Μπαρσότι (γεν. 1901): Football Fanfare

-Ο άγγλος Τζακ Μπίβερ (1900-163): Football Fever

-Ο άγγλος Μπάρι Στόλερ: Offside (1970), το εναρκτήριο θέμα της αθλητικής εκπομπής του BBC Match of the Day.

-Ο ελβετός Ντάνιελ Σνάιντερ (γεν. 1961): Κopfball (Κεφαλιά), Κοντσερτίνο για σαξόφωνο, έγχορδα, κρουστά και ένα αστέρα του ποδοσφαίρου (2007).

-Ο άγγλος Τόνι Μπρίτεν: Ο Ύμνος του Τσάμπιονς Λιγκ, βασισμένος στο έργο του Χέντελ Ο Ιερέας Ζάντοκ (Zadok the Priest) από τα Ανθέμια της Στέψης (Coronation Anthems).

 

ΠΗΓΗ: sansimera.gr

8 comments
Manos
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

8 Comments

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos

test